Het zelfwoordkruis, een taalspeelse voorstelmethode

Het zelfwoordkruis, een taalspeelse voorstelmethode

  • >=1p, >10min, 10+jr, kennismaking, spelling, taal, woorden

Hoe laat je zien wie je bent of wat je bent? Hoe leer je elkaar kennen? Dat kan op allerlei manieren. Handen schudden en jezelf voorstellen, een videofilmpje over jezelf maken, een sollicitatiebrief schrijven (al dan niet met CV), een kennismakingsspelletje spelen, het kan allemaal. Hier tref je een aantal kennismakingsspelletjes, en in dit bericht wordt er nog een beschreven: het zelfwoordkruis.
Het zelfwoordkruis is een bijzondere variant op het al eerder beschreven woordkruis. Je begint met het opschrijven van je eigen naam (als die maar heel kort is, dan gebruik je ook je achternaam), en vervolgens schrijf je allerlei dingen op die jij leuk of belangrijk of interessant vindt. Het kan gaan over je vele talenten, of de dingen waar je een hekel aan hebt, of iets dat je wil worden, of je familie, wat je ook maar wil. De woorden mag je niet willekeurig opschrijven, nee, ze moeten aangelegd worden bij woorden die al eerder zijn geschreven. Het komt er een beetje uit te zien als een gevuld scrabble-bord (maar dan zonder de woordwaardes).

Met het resultaat krijgt de lezer meteen te zien wie of wat jij bent, of waar je voor staat. Dat kan lekker luchtig of oppervlakkig zijn, of ook bloedserieus, zoals het onderstaande voorbeeld laat zien.

Het spel dient niet alleen ter kennismaking. Zelfkennis is een fijn bijproduct, net als het verrijken van de woordenschat en spellingvaardigheid.
De doelgroep? Iedereen vanaf een jaar of 10 tot de leeftijd waarop je jezelf niet meer wil laten kennen en ook geen interesse meer hebt in anderen. Speelbaar in je eentje, of met zijn velen.