Woordkruis, een taalspel-variant op het woordweb
- >=2p, >10min, 8+jr, spelling, taal, woorden
Ergens tussen de schooltijd van oude mensen en de schooltijd van kinderen die (in theorie) de kleinkinderen van oude mensen hadden kunnen zijn geweest, verscheen het woordweb in het onderwijs. Woorden die min of meer bij hetzelfde thema passen, visueel bij elkaar gezet in subthema’s, verbonden met lijntjes, bedoeld om gedachten te ordenen, woorden te verzamelen, verbanden te zien.
Schrijvers zoals Aby Hartog gebruiken ze wel eens als ze scholen bezoeken, om te praten over boekgenres of verhaalopbouw of over zoiets ingewikkelds als de opwarming van de aarde of diefstal. Docenten zijn er ook dol op.
Het maken van een woordweb is vaak vooral een inhoudelijke bezigheid, terwijl het talige aspect, het zoeken en leren van nieuwe woorden ook leuk is. Maar dat kan taalspeelser. Zo kan je woorden verzamelen in een woordkruis.
Een woordkruis lijkt op een ingevulde kruiswoordpuzzel, of op een scrabble-bord. Iedereen mag om de beurt een woord noemen dat bij een thema past, kort of lang, als het maar past bij het thema en als het maar aangelegd kan worden bij de letters van het eerste of later neergelegde woorden.
Zo kan je prima zomervakantie-woorden verzamelen, en het daarna over de beleefde zomervakantie-avonturen hebben.
Een voorbeeld ter verduidelijking is handig.
Het eerste woord is: zomer, het tweede woord is zwemmen en het derde woord is reis.
Tijdens het verzamelen kan je betekenis en spelling bespreken. Tijdens het schrijven op een bord is het raadzaam ervoor te zorgen dat schots en scheef bordhandschrift niet tot verboden botsingen leidt.
Het kan gespeeld worden met flinke aantallen kinderen uit groep 5, al dan niet op de eerste schooldag na de vakantie, maar ook met 17-jarigen, voorafgaand aan een spannende reis, wachtend op eten in een restaurant.
Misschien geeft het spel zelfs ook inzicht in o zo menselijke angsten, verwachtingen en mogelijkheden. Het zou zomaar ook gebruikt kunnen worden in therapie-sessies, in plaats van een of ander associatie-instrument.
0 Comments