Anagramzinnen maken

Anagramzinnen maken

  • >=5p, 10+jr, spelling, taal, woorden, zinsbouw

Is dat een bestaand Nederlands woord? Anagramzinnen, het meervoud van anagramzin? Het staat niet in het dikste Nederlandse woordenboek, maar het is hier bewust gebruikt. Een anagramzin is een zin waar anagrammen in voorkomen. En in dit taalspel maak je zulke zinnen.
Een anagram is een verhusseling van letters in een woord, zodat je er een ander woord van kunt maken. Reep en peer zijn anagrammen. Aalscholver en schollevaar ook. “De aalscholver en de schollevaar horen bij elkaar” is een anagramzin. “Deze reep is gemaakt van peer en chocola” ook.
Stap 1 in het taalspel? Zoek en vind anagrammen. Het internet kan hierbij helpen, en ook het elders al genoemde boek ‘Opperlans!’ van Battus.
Stap 2? Prop zoveel mogelijk anagrammen in een zin, echt het hoeven er geen twee te zijn. “De adder darde rond de schoenen van de dader” bevat er drie. Meer lukt vast ook wel.

Is dit taalspel alleen te spelen met anagrammen? Nee, natuurlijk niet. Je kunt allerlei soorten woorden zoeken, en ze in een zin proppen. In dit andere spel wordt op allerlei bijzondere woorden gejaagd (en vind je nog een verwijzing naar het boek van Battus), en die passen ook in fraaie volzinnen.

Het spel is goed speelbaar met wat oudere kinderen, en is ook geschikt om door groepjes te laten uitvoeren. De mooiste resultaten verdienen aandacht en lof.

0 Comments

Maak van je naam een anagram-pseudoniem - Taalspeler
  • mei 3 2024
[…] nieuw woord van maakt, dan heet dat een anagram. Ergens anders op deze site vind je een spel met zinnen gevuld met anagrammen. Maar hier gaat het niet om zomaar een woord, hier probeer je van de eigen naam een anagram te […]