Maak een verhaal met zes woorden

Maak een verhaal met zes woorden

  • >=2p, >15min, 11+jr, genre, taal, verhalen, woorden, zinsbouw

Is het een taalspel, of een gewone schrijfopdracht? Eh, beide. Zeswoordsverhalen zijn geliefd bij kortschrijvers, je vindt ze op socials, in boeken, en je kunt ze zelf maken. Als je ze zelf maakt, ben je in goed gezelschap. De beroemde Ernest Hemingway schreef ze ook. Het bekendste zeswoordsverhaal zou door hem geschreven zijn: “For sale, baby shoes, never worn” (te koop, babyschoenen, nog nooit gedragen).
De tranen schieten je bij zulk een gesuggereerd familieverdriet al snel in de ogen, maar het hoeft niet alleen maar kommer en kwel te zijn. “Sindsdien was mijn vader mijn moeder” is ook nogal betekenisvol en ingrijpend, maar minder droevig.
In een boek vol creatieve schrijfopdrachten dat kinderboekenschrijfster Li Lefébure samen met Ine Desplinter maakte (“Schrijf!”) staat een voorbeeld dat waarschijnlijk door een opstandig kind is geschreven: “Spreek met twee woorden? Fuck you!
Dit spel is minder geschikt voor de onder- en middenbouwkinderen, maar vanaf het laatste schooljaar van de basisschool zou je er een poging toe kunnen wagen.