ABC woordenlijsten, het taalspel voor de woordzoekers

ABC woordenlijsten, het taalspel voor de woordzoekers

  • >=5p, >10min, 8+jr, taal, woorden
taalspel abc woordenlijst

Ergens op deze site staat het taalspel naams-acronymen maken. Het idee is dat je bij iedere letter van een naam een woord verzint dat met die letter begint en past bij degene van wie de naam is. Een voorbeeld? Aardig, Boekenmens, Yoyo-speler: Aby.
Er zijn meer spelletjes waarbij je woorden verzamelt die ergens bij passen. Kinderboekenschrijfster Li Lefébure vertelde eens over een ABC verzameling. Kies een thema, een mens of een hobby, of een activiteit of iets anders, en zoek daar woorden bij. Alle woorden moeten met verschillende letters van het alfabet beginnen, en je bent pas klaar als je voor alle letters van het alfabet een woord gevonden hebt.
Hoe meer je van het thema weet, hoe meer woorden je kent, hoe makkelijker het gaat. Sommige letters zijn erg lastig. Bij de q, x en y is het moeilijk om bijpassende woorden te vinden, maar met een beetje voorbereiding, hulp en vrijzinnigheid kom je een heel eind.
Op het onderstaande plaatje zie je de resultaten van een zoektocht van 12 kinderen uit groep 4 naar kerstwoorden.

voorbeeld taalspel abc woordenlijst

Vraag je je af waarom er x-benen bij de x staan? Het is toch algemeen bekend dat alle elfen, de helpers van de kerstman, x-benen hebben?
En de ufo dan? Logisch, de slee van de kerstman is een soort ufo, toch?

Het spel werkt prima als taal-activerende actie bij een inhoudelijke of talige activiteit. Speelbaar in kleine groepjes of met ruimte vol deelnemers.

Als je de smaak te pakken hebt, kan je ook alfabet-zinnen gaan maken. De beschrijving van dat spel staat hier.