Kennismaking met naam-acroniemen

Kennismaking met naam-acroniemen

  • >=5p, >15min, 8+jr, kennismaking, spelling, taal, woorden
aby

Een acroniem is een afkorting die wordt uitgesproken als één woord. De VARA of KING zijn voorbeelden. VARA stond ooit voor “verenigde arbeiders radio omroep”, en KING (van de pepermuntjes) komt van “kwaliteit in niets geëvenaard”.
Je kunt ter kennismaking met een taalspel ook naam-acroniemen maken. Bij alle letters uit een naam moet je dan woorden zoeken die passen bij degene die die naam heeft.

Een voorbeeld? Aby staat voor Actief, Bemoeizuchtige Yoyo-koning.
Een ander voorbeeld? Noa staat voor Nijver Oprecht & Aardig.
Je kunt er ook een enigszins lopende zin van proberen te maken. Dan staat Noa bijvoorbeeld voor “nooit onoprecht aardig”. 

Er is geen enkele reden te stoppen bij een voornaam. Achternamen kunnen ook. Te lange namen kunnen afgekort worden (Willibrordus wordt Willi, Ravshankiri wordt misschien wel Ravi).
Je kunt ook voor anderen dan jezelf acroniemen opstellen. 

Naast een goede oefening in woordvinding, is het ook een buitengewoon snelle en leuke methode om iets over anderen te weten te komen (of te zeggen).

0 Comments

Kennismaking door zelfwoordportretten - Taalspeler
  • feb 16 2024
[…] die je niet zo goed kent? Je gaat kennismaken! En een taalspel leent zich hier goed voor.Je kunt naamsacroniemen voor jezelf of voor elkaar maken, of op zoek gaan naar dat ene woord dat goed bij iemand past. Van […]
Maak van je naam een anagram-pseudoniem - Taalspeler
  • mei 3 2024
[…] kunt zoveel doen met je eigen naam. Er naam-acroniemen van maken, bijvoorbeeld. Of iedere letter gebruiken als de eerste letter van een zin, in een gedicht of […]