Een taalspel voor opletters: ToevalsTreffersToernooi

Een taalspel voor opletters: ToevalsTreffersToernooi

  • >=2p, >5min, 8+jr, spelling, taal, woorden
toevalstreffertoertnooi

Het toevalstrefferstoernooi is een taalspel voor opletters.
Toevalstreffers is een geinig woord. Het is een samenstelling van twee woorden, die beiden met een t beginnen. Tafeltennistoernooi  is ook leuk. Drie woorden die met een t beginnen aan elkaar geplakt. Dat geldt ook voor tafeltennistrainer en tafeltennistafel. Dat laatste woord is nog het mooist, omdat er twee tafels in voorkomen. Inhoudelijk is er geen verschil tussen pingpong en tafeltennis, maar een pingpongtafel klinkt toch anders dan tafeltennistafel. Pingpong is zelf wel weer een tof woord, een herhaling van twee klanken met slechts een klinker verschil. Van pingpong is het makkelijk associëren naar pingping, door sommigen gebruikt als een ander woord voor geld, maar hier vooral interessant door de klankherhaling. Net zoiets als koekoek.

Er zijn zoveel woorden die om de een of andere reden bijzonder zijn. Woorden met maar één klinker, woorden met allemaal verschillende letters, woorden die je verkeerd kunt lezen, woorden die taalgrappig zijn, woorden die dit of dat of zus of zo zijn. En iedere dag kom je er wel een paar tegen, en kunnen ze je opvallen ze je er oog voor hebt.

Het toevalstreffersspel, het toevalstrefferstoernooi, is een continu speelbaar taalspel. Iedereen mag altijd, als hij/zij/hen een wonderwoord ziet, er aandacht voor vragen. Dat kan door het bijvoorbeeld op een schoolbord te schrijven, en uit te leggen wat er bijzonder aan is. 

De winnaar, als die er moet zijn, komt in aanmerking voor een ToevalsTreffersTrofee.

Als je een spel wilt spelen waarbij het toeval geen rol speelt, maar je wel woorden zoekt die een bepaald karakter hebben, kijk dan eens naar woordenjacht.