Ik voel me ALS …: nieuwe als-vergelijkingen

Ik voel me ALS …: nieuwe als-vergelijkingen

  • >15min, 10+jr, beeldspraak, taal, tekenen, verhalen, woorden, zinsbouw

Als je even goed oplet, struikel je over het woord “als”. Als tref je in voorwaarden (“als dit, dan dat”), in situatie-aanduidingen (“als je even goed oplet”), maar vooral in als-vergelijkingen (“ik voel me als een vis in het water”), waar ze soms verstopt zitten in het iets langere woord “alsof”. Vooral die als-vergelijkingen, die willen nogal eens afgezaagd worden, alsof je steeds weer naar hetzelfde kunstwerk kijkt. Er is ruimte voor vernieuwing, en daar gaat dit taalspel over.
Eigenlijk is het spel heel simpel, zo eenvoudig als het laten van een scheetje. Als je iets wilt zeggen, en wat beeldspraak wilt gebruiken, verzin dan je eigen, nagelnieuwe als-vergelijking.
Als je doet waar je geschikt voor bent, dan voel je je als een nietje in een stapel papier. Als je ergens geen zin in hebt, dan voel je net zoveel enthousiasme als een dolfijn in een luchtballon. Als je honger hebt, dan heb je honger als een sumo-worstelaar op dieet. En als je moe bent, dan ben je zo moe als een paaldanser na een dagje in een steigerfabriek.
Nieuwe als-vergelijkingen kunnen in een afzonderlijke taalles gemaakt worden, ingezet worden bij het schrijven van als-rijke gedichten, maar ook op willekeurige momenten door iemand ingebracht worden.
En, zoals dat gaat bij beeldspraak, nieuwe als-vergelijkingen kunnen ook getekend worden.
Dit spel is net zo spannend als ballonnen laten knallen in een vliegtuig.

0 Comments

Nieuwe beeldsprekers, nieuwe spreekwoorden en gezegdes - Taalspeler
  • feb 16 2024
[…] bedolven. En als je toe bent aan nieuwe alsjes, dan staat niets je in de weg. In een elders beschreven spel worden de oude alsen de deur gewezen, en staat nieuwe alsen te trappelen om tot het taaldomein […]