Woordlettervierkanten: Woorden maken op een vlak van 5 bij 5:

Woordlettervierkanten: Woorden maken op een vlak van 5 bij 5:

  • >=2p, >10min, 8+jr, spelling, taal, woorden

Boekverkoopster Louise Bos van De Kinderboekwinkel vertelde over een taalspel dat ze thuis wel eens speelt.
Het is de bedoeling om met min of meer willekeurige letters zoveel mogelijk woorden in een 5*5 vlak te maken. Des te meer woorden, en des te langer de woorden, des te meer punten een speler krijgt. En de meeste punten winnen. 

Het spel

Men neme ter voorbereiding een velletje papier en een schrijfinstrument per speler. Teken op het papiertje een vierkant van 5 bij 5 blokjes. Daarmee zijn de voorbereidingen meteen klaar, en kan het echte spel beginnen.
Om de beurt mogen de spelers volstrekt naar eigen inzicht een letter opnoemen. Alle spelers moeten de genoemde letters ergens in hun eigen speelveld opnemen. Iedere speler probeert voor zicht zoveel mogelijk, zo lang mogelijke woorden te leggen. Je moet het (bij voorkeur) echt alleen doen. Meekijken bij ander spelers mag niet. Als 25 letters genoemd zijn, is het spel ten einde, en wordt gekeken wie de meeste woorden heeft, en hoe lang die woorden zijn. 

De woorden worden van links naar rechts, en van boven naar beneden geteld. Woorden van twee letters krijgen twee punten, woorden van 3 letters drie, en zo verder.

voorbeeld van het taalspel woordlettervierkant, woorden op een vlak van 5 * 5

In het voorbeeld zie je de mooie letterreeks DELTA. 2 punten voor DE, twee punten voor EL, vijf punten voor DELTA. Maar de drie punten voor DEL werden bijna gemist. En de vier punten voor DELT (als vervoeging van het werkwoord DELLEN, hetgeen volgens een ander spel dellerig gedrag vertonen betekend). Dat woord zou je ook geheel over het onschuldige hoofd kunnen zien.

Mogelijkheden, nut en naam

Er zijn spelvarianten mogelijk. Verplicht eenzelfde letter in het midden leggen, woorden die ook van rechts naar links of diagonaal gelezen mogen worden, andere tellingen, strafpunten voor foutenmakers, een groter speelveld, noem maar op.
Het spel lijkt goed te doen voor iedereen vanaf een jaar of acht. Jongere kinderen moet je waarschijnlijk helpen.
Wat rest nog? De vraag naar het nut van het spel? Naast talig tijdverdrijf? Bevordering van de woordenschat en aandacht voor spelling. Niks mis mee. 

Noem het spel woordlettervierkanten. Of letterwoordvierkanten. Of vierkantwoordletteren. Of vierkantletterwoorden.