Zinsverlenger plus1woord (+ 1 woord)

Zinsverlenger plus1woord (+ 1 woord)

  • >=5p, >10min, 10+jr, grammatica, taal, taalfantasie, verhalen, woorden, zinsbouw
een steeds langere wordende zin door het toevoegen van woorden

Ergens anders staat het woordverlengspel plus1woord beschreven (zie hier). Het spel maakt onderdeel uit van een hele reeks verlengers. Zo kan je ook zinnen steeds langer maken, door woorden toe te voegen.

Zinsverlenger plus1woord is een leuk taalspel. Begin met een willekeurig woord dat als zins-start kan dienen (persoonlijk voornaamwoord, lidwoord, tijdsbepaling, plaatsbepaling o.i.d.) en laat iedere deelnemer een aanvullend woord kiezen. Het doel is om tot een zo lang mogelijke, goedlopende Nederlandse zin te komen, die liefst ook inhoudelijk interessant is. En dat binnen de gegeven tijd, met inbreng van alle aanwezigen.
Tussendoor is er tijd zat om te praten over zinsbouw, punten en komma’s, werkwoordsvormen, de- en het-woorden, en nog veel meer.
Een groep 7 maakte er, met wat regie-ingrepen (om het verhaal enigszins lopend te houden), uiteindelijk het volgende van:

Voor als je het niet kunt lezen, dit is wat er staat: “Ergens hier in Nederland is een familie ontvoerd door de koning, en op een eiland zoekt de misdadiger naar een wapen van zijn opa en oma om zijn slachtoffers mee te vermoorden.”
Heel fraai is deze zin misschien niet, maar wel interessant.