Wie weet de woorden nog

Wie weet de woorden nog

  • >=10p, 10+jr, geheugen, taal, woorden
herinner je de woorden?

Het is een standaard geheugentest. Laat iemand een paar woorden horen of lezen, en vraag even later welke woorden diegene zich nog herinnert. Geheugengestoorden, mensen met hersenschuddingen, dementerenden, ze hebben het er maar moeilijk mee, net als mensen die wel iets anders aan hun hoofd hebben. Attente jeugdigen weten er soms wel raad mee.

Voor dit spel heb je niet veel nodig. Deelnemers, een woordenlijst, iets om de woorden op te schrijven. De woordenlijst kan je deelnemers zelf laten maken, het bevordert de betrokkenheid. Laat sommigen wat willekeurige woorden noemen. Sluit desgewenst de obsceniteiten en kwetswoorden uit, maar schrijf de rest op. Een stuk of 10, 15 woorden, daar heb je wel wat aan.
Laat de deelnemers een tijdje naar de woorden kijken, zonder dat ze weten wat de intentie van het spel is. Verberg de woorden dan, en vraag deze en/of gene om de lijst tje reproduceren. Het ligt voor de hand dat hulp van medespelers nodig is, en het is waarschijnlijk dat die ook ongevraagd tussentijds geboden wordt.
Je kunt de deelnemers ook vragen ieder voor zich op te schrijven wat ze nog weten. Dat is anders, iets serieuzer maar ook interessant.