Wat heeft een wat met een wat te maken? Het verband tussen woorden.

Wat heeft een wat met een wat te maken? Het verband tussen woorden.

  • >=2p, >5min, 8+jr, genre, taal, taalfantasie, tekenen, verhalen

Ergens anders op deze site staat een taalspel met plakwoorden. Kies twee willekeurige woorden, plak ze aan elkaar en tadaa: je hebt een nieuw Nederlands woord. Maar wat betekent dat woord? Wat is een vissen-circus? Wat is een pizza-bloem? Hoe ziet het eruit?
Schrijfster Marie-Louise Sekrève gaf het spel een eigen draai. Netjes als ze is, maakte ze een stapel geplastificeerde woordkaartjes. Je mag er twee uitkiezen, en antwoord geven op de volgende vraag: Wat heeft het ene woord met het andere woord te maken?

wat heeft een vis met friet te maken? Onderzoek de relatie tussen woorden.

Stel nu dat je de woorden “vis” en “patat” hebt. Dan zou het kunnen dat de vis in zee zwemt, dat uit dat zeewater zout gewonnen wordt, en dat zout gebuikt wordt om de patat mee op smaak te brengen. 
Het kan ook zo maar zo zijn dat er een ernstig probleem is met de Scheveningse vissenpopulatie. Alle vissen worden te dik, omdat ze de door mensen weggegooide frietjes (met mayo) opeten. 
En dan heb je ook nog zakelijkere relaties, zoals de onvermijdelijke (maar overheerlijke) fish&chips. 

Het zoeken naar de relatie tussen woorden test de parate kennis (in het specifieke voorbeeld over de samenstelling van menu’s), maar stimuleert ook de fantasie van de deelnemers.  

Het kan ook zonder de nette kaartjes, maar met heel veel ter plekke te bedenken woorden (en met heel veel plezier).