Verboden woorden

Verboden woorden

  • >=5p, >5min, 7+jr, taal, toneel, woorden

Is het zinnig om woorden te verbieden? Sommige woorden kan je wellicht beter niet zomaar gebruiken, omdat ze kwetsend zijn of dom, maar echt verbieden? Mwah. Dat is wel nodig in het verboden woorden spel, zonder verboden woorden valt dat spel niet te spelen. 

Verboden woorden is een woordraadspel, zoals er wel meer zijn. Bij deze woordrader is er iemand die een ingewikkeld woord moet omschrijven, zonder gebruik te maken van een aantal voor de hand liggende eenvoudiger woorden. 
Leg maar eens uit wat een chirurg is, als je de woorden dokter, arts en opereren niet mag gebruiken. Of wat een snelweg is, zonder straat, auto’s of verkeer. 

Er bestaan tastbare versies van dit spelletje, met kaartjes waarop de te raden en verboden woorden staan, en digitaal zijn ze ook wel te vinden. Maar niets weerhoud je er als spelleider van ter plekke iemand een raadwoord en wat verboden in te fluisteren, en dan te kijken wat ervan terecht komt. Dan kan je ook makkelijk aansluiten bij de taalvaardigheid van de spelers. 

Theatrale spelers weten er wel raad mee. Die beelden gewoon een woord uit