Maak woorden met de letterbijenraat

Maak woorden met de letterbijenraat

  • >=5p, >5min, 10+jr, letters, spelling, taal, woorden

Kies een stel willekeurige letters en probeer er woorden van te maken. Spelletjes als scrabble, boggle of “maak het eerste woord” op deze site zijn daarop gebaseerd. En ja, daar zijn dan weer varianten op te vinden, zoals deze letter-bijenraat. Digitale versies ervan zijn te vinden bij de Duitse krant “die Zeit” of bij de Amerikaanse “New York Times”. Maar het hoeft niet digitaal, het kan gewoon met pen en papier, of met stift op een bord.

Teken een bijenraat met één zeshoekig vak in het midden en zes zeshoekige vakjes eromheen. Schrijf in ieder vakje enigszins willekeurig een letter. Alle letters moeten verschillend zijn.
Het spel bestaat uit het zoeken en vinden van woorden die met deze letters te maken zijn, waarbij de middelste letter altijd in iedere woord gebruikt moet worden. In het getekende voorbeeldje kan je b.v. de woorden koel, doek, en gek maken. Klom is fout (evenals dom), want bevat geen e. De letters mogen wel vaker in een woord voorkomen, dus domme is goed.
Je kunt de regels naar believen aanpassen. Bepaalde woorden mogen dan niet, zoals woorden met maar twee of drie letters. Woorden met meer letters zijn moeilijker, en als je met een puntentelling wilt werken meer punten waard.
In de digitale krantenversie zijn de 7 letters uit de bijenraat zo gekozen dat er ook woorden te maken zijn die alle 7 letters bevatten. Als je dat ook wil gaan doen, vergt het spel meer voorbereiding. Willekeur gaat sneller.