Maak woorden met de letterbijenraat
- >=5p, >10min, 10+jr, letters, spelling, taal, woorden
Kies een stel willekeurige letters en probeer er woorden van te maken. Spelletjes als scrabble, boggle of “maak het eerste woord” op deze site zijn daarop gebaseerd. En ja, daar zijn dan weer varianten op te vinden, zoals deze letter-bijenraat. Digitale versies ervan zijn te vinden bij de Duitse krant “die Zeit” of bij de Amerikaanse “New York Times”, en sinds kort ook bij De Volkskrant en Het Parool. Maar het hoeft niet digitaal, het kan gewoon met pen en papier, of met stift op een bord.
Teken een bijenraat met één zeshoekig vak in het midden en zes zeshoekige vakjes eromheen. Schrijf in ieder vakje enigszins willekeurig een letter. Alle letters moeten verschillend zijn. Het spel is het leukst en uitdagendst als de 7 letters uit de bijenraat zo gekozen dat er woorden bestaan die alle 7 verschillende letters bevatten. Dat vergt enige voorbereiding, je moet dan woorden met 7 verschillende letters kennen. Die zou je, als je hulp nodig hebt, op deze site kunnen vinden.
Het spel bestaat uit het zoeken en vinden van woorden die met deze letters te maken zijn, waarbij de middelste letter altijd in iedere woord gebruikt moet worden. In het getekende voorbeeldje kan je b.v. de woorden koel, klem, en gek maken. Klom is fout (evenals glom), want bevat geen e. De letters mogen wel vaker in een woord voorkomen, dus kegel is goed.
Hoe bijzonderder de letter in het midden is, hoe moeilijker het is om woorden te vinden. Hoeveel woorden ken je zelf die met een x of een q zijn? Vast een stuk minder dan met een r of een e.
Je kunt de regels naar believen aanpassen. Bepaalde woorden mogen dan niet, zoals woorden met maar twee of drie letters, of werkwoordsvervoegingen. Woorden met meer letters zijn moeilijker, en als je met een puntentelling wilt werken meer punten waard. Het vinden van een woord waarin alle verschillende letters gebruikt worden is wel een bonus waard. In het voorbeeld is dat mogelijk.
Je kunt het spel een flinke tijd “open laten staan”. De ervaring leert dat deelnemers gaandeweg steeds wel weer nieuwe woorden vinden.