Maak van je naam een anagram-pseudoniem

Maak van je naam een anagram-pseudoniem

  • >=2p, >5min, 10+jr, kennismaking, letters, taal

Je kunt zoveel doen met je eigen naam. Er naam-acroniemen van maken, bijvoorbeeld. Of iedere letter gebruiken als de eerste letter van een zin, in een gedicht of verhaal dat over jezelf gaat. Of (zoals in dit taalspel) jezelf een pseudoniem geven, een schuilnaam bestaande uit alle letters van je eigen naam. 

Schuilnamen worden door Jan en Alleman gebruikt als geintje, als spelletje, als trucje om je identiteit voor sommigen geheim te houden en voor anderen juist niet. Schrijvers gebruiken het wel eens (Daan Remmerts de Vries schreef ook boeken onder de naam A.N. Ryst), politici ook als ze wat anders doen dan politiek bedrijven (VVD-politicus Frits Bolkestein schreef onder het pseudoniem Niels Kobet), en zo zijn er nog meer voorbeelden.

Niels Kobet is een fijn voorbeeld, want hier verhusselde Bolkestein alle letters van zijn eigen naam tot iets nieuws. Als je de letters van een woord door elkaar husselt en er zo een nieuw woord van maakt, dan heet dat een anagram. Ergens anders op deze site vind je een spel met zinnen gevuld met anagrammen. Maar hier gaat het niet om zomaar een woord, hier probeer je van de eigen naam een anagram te maken.
Kinderboekenmaker Aby Hartog zou van zijn naam Gaby Ratoh kunnen maken. Het zou nog leuker zijn als hij er iets betekenisvols van zou kunnen maken, maar dat lukt niet echt goed. AHa byt rog komt nog het meest in de buurt, wetende dat AH (Aby Hartog) graag rog eet. Maar misschien gaat het veel beter met jouw naam. Of met die van een medespeler.  

In een groep kan je de deelnemers laten raden naar degene die schuilgaat achter het anagram. Dan is het meteen een kennismakingsspel.