Maak nieuwe woorden met de lettergrepen-woordenmaker

Maak nieuwe woorden met de lettergrepen-woordenmaker

  • >=2p, >10min, 7+jr, taal, tekenen, verhalen, woorden, woordfantasie
het taalspel lettergrepen-woordenmaker gebruikt lettergrepen

Op corona zijn de meeste mensen nu wel uitgekeken. Je zou wel eens een nieuwe ziekte willen verzinnen. Liefst een leuke. En bij een nieuwe ziekte hoort een nieuwe naam, met nieuwe woorden. Maar hoe verzin je die?
Je kunt willekeurige letters aan elkaar plakken. Of woorden combineren. Schoolschrijver Fabien van der Ham heeft voor het maken van nieuwe woorden een bakje gemaakt met een stapel papiertjes met lettergrepen erop. Ze laat er een stelletje uitkiezen en krijgt zo nieuwe woorden. Het is de lettergrepenwoordmaker.

Het hoeft niet met lettergrepen uit een bakje. Als je fysiek voor een groep staat, kan je de aanwezigen zelf lange woorden laten kiezen, die in lettergrepen (laten) hakken, en een methode verzinnen om uit die lettergrepen te kiezen. 
In de volgende tabel staat een voorbeeld.

lettergrepen(Lettergrepen)
pilotenpet(Pilotenpet)
trambestuurDER(Trambestuurder)
stoeptegeltjes(Stoeptegeltjes)
voetBALvelden(Voetbalvelden)
ziekteKIEmen(Ziektekiemen)
reuzenkonijn(Reuzenkonijn)
WINterwortel(Winterwortel)

Kies dan uit iedere kolom 1 lettergreep (dan heb je er dus 4), bijvoorbeeld de vier die al vet gedrukt en in hoofdletters geschreven staan. De keuze in deze tabel is winbalkieder.

Winbalkieder is een wonderlijke ziekte, waar klachten en oorzaken en medicijnen bij horen. Daar kan je het een tijdje over hebben.
Maar het kan net zo goed iets heel anders zijn, het hoeft niet zo nodig over een ziekte te gaan, een spel, een gerecht, of een vervoermiddel. Dat kunnen de spelers zelf verzinnen, beschrijven en tekenen. 

Naar wijsheid aan te passen en toe te passen, bij groepen 3 en hoger.