Een taalspel met of zonder woordenboek

Een taalspel met of zonder woordenboek

  • >=5p, >10min, 10+jr, taal, woorden, woordfantasie
taalspel met of zonder woordenboek-woorden

Toen deze website gepubliceerd werd, schreef iemand dat het woordenboekspel zijn/haar/hen favoriete taalspel was. 
Het woordenboekspel is leuk, maar paste niet zo goed in het concept van deze site, namelijk spelletjes te beschrijven waar je nauwelijks iets voor nodig hebt, behalve misschien pen en papier of een schoolbord met toebehoren. Maar je kan een woordenboekspel ook zonder woordenboek spelen. Aan woorden heb je genoeg.

Eerst maar eens het originele woordenboekspel. De naam zegt het al, je hebt een woordenboek nodig. Verder wat speelgrage spelers (minstens vier, maar niet al te veel, anders duurt het akelig lang), papiertjes en pennen (of potloden, of zo).
Een spelleider (een rol die per ronde rouleert) zoekt een akelig moeilijk woord op in het woordenboek. Iedereen schrijft een logisch klinkende verklaring op, de spelleider kent de echte verklaring en schrijft die op.
Nu leest de spelleider alle verklaringen (met een pokerface en pokerstem) voor. De deelnemers kiezen stuk voor stuk welke verklaring ze voor waar houden. Degenen die het goed raden krijgen ieder een punt, en degene wiens (foutieve) verklaring gekozen wordt krijgt punten voor iedere foute keuze. En op naar de volgende ronde. 
Het woordenboekspel is goed te doen met wat oudere jongeren en volwassenen, en kan erg lang duren (net zo lang als dat het leuk is).

Het zonderwoordenboek spel is goed te spelen met een klas leergierige kinderen, en is vooral goed in te zetten in toevallige situaties. Als er een moeilijk woord genoemd wordt (fysiotherapeut, climax, paradox, …) waarvan je zeker weet dat niet iedereen de betekenis kent, kan je de aanwezigen laten vertellen wat ze denken dat het woord betekent. En als ze het echt niet weten, dat ze dan iets geloofwaardigs moeten verzinnen.
Inventariseer de mogelijke betekenissen. (Als niemand het woord kent, moet je bedenken of je iemand de juiste betekenis influistert, of het pas na het speleinde bekend maakt.) Laat de deelnemers stemmen. Welke uitleg is de leukste? Welke de geloofwaardigste? En welke klopt echt? 
Hulde voor iedereen, en weer een woord goed geleerd!