Eetbare ballen

Eetbare ballen

  • >10min, 8+jr, taal, woorden

Gehaktballen, voetballen, al dan niet gemaskerde ballen, straat-taal ballen, ballen zijn divers in betekenis. Eetbare ballen is een taalspel voor mensen die de taal nog moeten leren, een kringspel voor mensen die hun reactievermogen willen testen.
Wat je ervoor nodig hebt? Een groep mensen, een bal en woorden.
Zet de mensen in een kring. Eén deelnemer krijgt de bal. Hij/zij/hen gooit de bal naar een willekeurige andere deelnemer, en roept tegelijkertijd een woord. Betreft het woord iets eetbaars, dan moet degene naar wie de bal gegooid wordt de bal vangen. Is het niet eetbaar, dan moet hij/zij/hen de bal laten vallen. En dan is degene met de bal aan de beurt.
Er is vast discussie over wat wel of niet eetbaar is. Lof bijvoorbeeld. Eetbaar of te smerig om te eten? En er zijn andere zaken waarbij over eetbaarheid te twisten valt. Dat je ergens niet aan dood gaat, maakt het dat eetbaar?
Als de twist te hoog oploopt, kan je van eetbare zaken overstappen op iets anders. Sportbenodigdheden. Francofone woorden. Sterke werkwoorden. De/het woorden. Verzin maar iets.
Een lekker actief taalspel, met de kans dat er iets stuk gaat of iemand (onbedoeld) een bal tegen het hoofd krijgt.
Van kwaad tot erger kan je overigens ook met een bal spelen.

0 Comments

Van KWAAD tot ERGER, over het rangschikken van woorden - Taalspeler
  • mei 25 2024
[…] Een wat actievere variant kan je spelen met een bal. Zet de mensen in een kring. De spelleider krijgt de bal. Hij/zij/hen gooit de bal naar een willekeurige andere deelnemer, en roept tegelijkertijd een woord. Een piepklein woord. Degene met de bal is nu aan de beurt. Die gooit de bal naar een ander, en begeleidt dat met het roepen van een iets grotere versie van het woord. En zo gaat het verder, tot het niet groter kan. (Vind je het leuk met ballen te spelen? Een ander spel met een bal heet eetbare ballen. […]