Maak het eerste woord met letters

Maak het eerste woord met letters

  • >=5p, >5min, 8+jr, letters, spelling, taal, woorden
letters voor het taalspel het eerste woord

Stel, het is koninginnedag of koningsdag of prinsjesdag of wat voor feestelijke vrijmarktdag dan ook en je koopt een letterdoos. Zo’n doos ligt dan vast akelig lang in een kast, totdat je je huis opruimt en dingen bijeen zoekt om te verkopen op koninginnedag of koningsdag of prinsjesdag of wat voor feestelijke vrijmarktdag dan ook.
Awel, dan tref je je lang vergeten letterdoos aan, en vraag je je af of je er een taalspel mee kan doen. Dat kan je.

Gooi de letters in een zak, haal er één voor éen eentje uit, en probeer met de gekozen letters een woord te maken. Je mag minimum-eisen stellen. Een woord van 3 letters, een woord van 5 letters, een zelfstandig naamwoord, wat voor woord dan ook. Stel nou dat je geen letterdoos bij de hand hebt, dan kan je dit spel ook zonder spelen. Noem tamelijk willekeurig allerlei letters.
Degene die als eerste een woord ontdekt verdient aandacht en complimenten.

Het werkt prima. Bedachtzame maar enthousiaste en aandachtige kinderen, komen met mooie resultaten.
Het is moeilijker dan je denkt, en geeft ruimschoots gelegenheid om aan spelling te werken. Moort is met een d, tenzij het de tweede persoon enkelvoud van het werkwoord “moren” betreft. Maiz is met een s, tenzij je het Baskische woord voor “vaak” bedoelde.
Na een minuut of zes ben je wel uitgespeeld, en dat is ook de bedoeling van dit tussendoortje.
Prima te doen zonder letterdoos (die je alsnog op koninginnedag of koningsdag of prinsjesdag of wat voor feestelijke vrijmarktdag dan ook te koop kunt zetten).

0 Comments

Maak woorden met de letterbijenraat - Taalspeler
  • mei 27 2024
[…] stel willekeurige letters en probeer er woorden van te maken. Spelletjes als scrabble, boggle of “maak het eerste woord” op deze site zijn daarop gebaseerd. En ja, daar zijn dan weer varianten op te vinden, zoals deze […]